Správam ratingových agentúr chýbajú viaceré dôležité elementy

16.01.2012 Celý región

Brusel 16. januára (TASR) - Európska komisia (EK) tvrdí, že disponuje lepšími a kvalitnejšími správami o stave národných ekonomík a financií členských štátov EÚ ako veľké ratingové agentúry. Kritika bola zameraná hlavne voči americkej agentúre Standard & Poor\'s (S&P), ktorá v piatok znížila ratingy deviatim európskym krajinám, vrátane Francúzska.

\"Máme viac informácií ako ratingové agentúry a myslíme si, že v ich správe je veľa chýbajúcich elementov,\" povedal dnes počas tradičného stretnutia s novinármi hovorca EK pre finančné záležitosti Oliver Bailly.

Podľa Baillyho slov komisia má pravidelné mesačné aktualizované prehľady od každého členského štátu EÚ a dodal, že mnohé z týchto údajov sú citlivého zamerania, sú to informácie, s ktorými sa komisia nedelí a ratingové agentúry nemajú tieto dodatočné informácie. Tieto doplňujúce informácie sa podľa neho rodia aj na základe každodennej komunikácie s členskými štátmi, častých návštev expertov a neustáleho kontaktu s príslušnými lokálnymi úradmi v národných štátoch únie.

Na otázku novinárov, prečo sa EK s týmito informáciami o stave národných financií členských štátov nepodelí, Bailly uviedol, že ide o veľký objem dát a ich zverejnenie by zobralo veľa času.

\"Nemôžeme zverejňovať každý deň, každú informáciu, ku ktorej sme sa dostali, lebo potom by sme nerobili nič iné, iba komentovali tieto správy a reakciu trhov na ne a verím, že máme dôležitejšie veci na práci,\" odpovedal Bailly. A dodal, že tieto nezverejňované údaje pomáhajú EK získavať širšiu európsku perspektívu o stave vecí.

Bailly uviedol, že piatková správa S&P bola neúplná a okrem toho aj čudne načasovaná v týždni, v ktorom európske trhy a burzy zaznamenali viacero pozitívnych obratov. Potvrdil tým predošlé slová európskeho komisára Olliho Rehna, ktorý za znižovaním ratingov európskych štátov vidí útok špekulantov na stabilitu eura ako meny.

Internetový denník Euobserver medzitým poznamenal, že investorov viac ako obhajoba Európskej komisie pred rozhodnutím S&P zaujíma stanovisko iných ratingových agentúr. Napríklad agentúra Moody\'s dnes v protirečení s agentúrou Standard & Poor ponechala Francúzsku prestížne \"trojáčkové\" ohodnotenie (AAA).

(spravodajca TASR Jaromír Novak
 

Vyberte región